alex.techiu

Craciunul Lipovenesc la Braila

Postat de alex.techiu pe 8 Ianuarie 2014
Membru VIP
 
Adauga la Favorite
 
Posteaza pe Site/Blog
 
Adauga la un Playlist
 
Raporteaza ca Neadecvat
   
Loading
Asteptati...
Inchide
Operatie realizata cu succes!
Inchide
Inchide
Pentru a folosi aceastra optiune trebuie sa
fiti autentificat!


Click aici pentru a te autentifica sau
Click aici pentru a crea un cont nou.
Inchide
1. Alegeti dimensiunea Autoplay 2. Copiati codul
Inchide
Inchide

Sunteti de parere ca materialul nu
este incadrat corespunzator continutului lui?
Stiti ca acest material este protejat de legea Drepturilor de Autor.

Va rugam, selectati motivul trimiterii acestui raport si exemplificati motivul.

OK

Craciunul Lipovenesc la Braila

In ziua de 7 ianuarie, cei 1925 de rusi lipoveni din Braila care locuiesc cu precadere in Pisc, credinciosi pe stil vechi, au sarbatorit Craciunul. Decalajul de 13 zile intre calendarul Iulian si cel Gregorian face ca pentru enoriasii pe stil vechi data 7 ianuarie ss fie 25 decembrie.

Clericii si credinciosii pe stil vechi, prigoniti de autoritati in secolul trecut

Etnie de sorginte slava orientala, rusii lipoveni apar pe actualul teritoriu al Romaniei, indeosebi in Dobrogea, incepand de la mijlocul secolului al XVII-lea, dupa schisma bisericii ortodoxe ruse. Imediat dupa sinodul din 1654 in care Patriarhul Nikon a reformat biserica rusa, au inceput o serie de masuri restrictive din partea autoritarilor laice si religioase ruse, care vor culmina cu venirea la putere a lui Petru I cel Mare (1682-1725) si introducerea de catre acesta a unor masuri de europenizare.

Refuzul unor credinciosi de a accepta innoirea a facut ca acestia sa fie supusi unor masuri administrative foarte restrictive si obligati sa poarte o vestimentatie specifica.

Nemaiputand sa suporte toate aceste restrictii, starovenii (credinciosii de rit vechi) vor lua calea pribegiei, raspandindu-se in intreaga lume (Polonia, Canada, Alaska, Japonia), inclusiv la gurile Dunarii, in Dobrogea. Aceasta din urma destinatie a fost preferata pentru ca, la origine fiind pescari din zona raurilor Don si Nipru, ei au putut relua practicarea acestei meserii.

Istoria comunitatilor locuite de lipoveni arata ca acestia au fost situati in zone geografice greu de ajuns si ascunse. De obicei se asezau in locuri inconjurate de balti si paduri: cum ar fi Carcaliu, Jurilovca, Manuilovca, Climauti si in apropiere de paduri sau pe dealuri impadurite cum ar fi Piscul.

În Romania traiesc peste un milion de adepti ai Bisericii Crestin-Ortodoxe de Stil Vechi, indeosebi rusi lipoveni si sarbi. Potrivit recensamantului efectuat in 2002, numarul rusilor lipoveni este de 29.774, al rusilor — de 8.914, al sarbilor — 22.518.

Separarea Bisericii Ortodoxe in Stil Vechi si Nou a avut loc in 1923, cand la Constantinopol s-a decis trecerea de la calendarul iulian la cel gregorian. Singurul opozant al schimbării, mitropolitul Visarion Puiu, a fost exilat, murind la Paris. Negați de Biserica de Stil Nou si prigoniti de autoritati, clericii care au ales sa pastreze vechiul calendar au fost nevoiti sa paraseasca bisericile si manastirile. Centrul credinței de stil vechi a rămas Manastirea Slatioara din Suceava, locul in care in fiecare an se aduna mii de credinciosi.
Dimineata, familiile din Pisc au participat la Catedrala la slujba primei zile a Sărbătorii Naşterii Domnului. Barbatii, gatiti frumos de sarbatoare, au mers la biserica cu noaptea-n cap, de la ora cinci, imbracati in rubasca apretata si cu o padiovca noua. Femeile stau mandre in spatele barbatilor lor gatite cu o supca purtand brau de lana colorat ca un curcubeu, cu ciucuri, care se tese numai in ziua de Sfanta Maria, in timp ce se citesc cele 40 de molifte, poias. Femeile maritate poarta sbornic, bascuţe împodobite cu mărgele şi paiete.

Oamenii au ascultat linistiti si cu bucurie slujba slujita in slavona. La sfârşitul ceremonialului religios, lipovenii au urat rudelor, prietenilor şi vecinilor “s’praznicom Rajestvo Hristova” apoi fiecare familie a plecat spre casa pentru a gusta bunatatile pregătite special pentru această mare sarbatoare.

Dupa 40 de zile de post aspru, sarmalele, friptura de porc si carnatii au alaturi placintele cu carne sau cu varza, prunele uscate, fierte si indulcite cu zahar si graul fiert aromatizat cu vanilie sau rom.

Din nicio casa din Pisc nu lipsesc de pe masa gustoasele “piroghi”, un fel de placinte sau “vareniche”, asemnatori coltunasilor, haladetul, racitura pe care lipovenii o fac fara usturoi si o mananca cu hrean, borsul rusesc.

La desert s-a mancat traditionalul cozonac, dar si clatite rusesti, blini, kasa, un preparat din orez, zahar, multe oua si mirodenii.
Seara au venit colindatorii vestind in casele lipovenilor Nasterea Pruncului Iisus: “Hristos Rajdaetsea, slaviTe”, “Hristos se Naste, slaviti-L”!

Aprecieri: 0
Vizualizari: 1191
Comentarii: 0
Divertisment
Comentarii (0 comentarii)
Real Time Web Analytics